Energia sziget masszázs stúdió
"Mindannyiunknak hatalmunkban áll választani egészség és betegség, gazdagság és szegénység, szabadság és szolgaság között.
A miénk a döntés nem pedig bárki másé.
 "

                                                                           Richard Bach

MENÜ

Tibeti mézmasszázs:

Ha már spirituális gyógyításról van szó, Tibet tradicionális szellemi erejéről sem szabad megfeledkezni. És mint minden gazdag kultúra, a tibeti hagyomány is őriz olyan sajátos masszázs technikákat, melyek nem hasonlíthatóak másokhoz.

A kezelés talán azokat az eljárásokat idézi, ahol a masszázshoz használt anyagnak van igazán fontos szerepe. A masszázs során nincsenek sem simító, sem gyúró vagy ütögető mozdulatok, a módszer a méz gyógyító erejére támaszkodik. A technika megtalálható a kínai és az orosz népi orvoslásban is, nyugatra orosz mézmasszázsként is ismerik.

A tibeti masszázs tehát inkább csak elnevezésében masszázs. Az vonható párhuzamba ezzel a módszerrel, hogy ez is testre gyakorolt közvetlen hatás, valamint a kézzel felkent anyagnak kiemelt szerepe van. A technika inkább a vákuumreakcióra épül, amit leginkább a háton alkalmaznak. A masszázs menete, hogy a mézet felkenik a páciens testére. A masszőr rányomja kezét a mézes bőrfelületre, majd kezeit megemelve a bőrt is felemeli. A folyamat közben erős vákuumhatás keletkezik. A vérbőség fokozódik, a pórusok kitágulnak. Ez általános reakció, minden masszázsnál bekövetkezik, de itt a méz értékes tápanyagai könnyen beszivárognak a bőr felső és mélyebb rétegeibe. A méznek rendkívül jó méregtelenítő hatása van, más gyógyító kúrák is alkalmazzák, sőt egyszerű fogyasztásával is sokat tehetünk egészségünkért. A méz mélyre jut, a salakanyagok pedig a vákuumhatás következtében a felszínre kerülnek. Ennek hatására a méz színe teljesen megváltozik. Ezt az adagot alaposan eltávolítják a bőrről, és feltesznek még egy újabb adagot és folytatják a kezelést. Egy alkalom kb. 1 óráig tart, de vannak részmasszázsok is, melyek rövidebb, nagyjából fél óráig tartanak.

Köztudott az is, hogy a méz nagyon erős bőrápoló is, magas nedvességtartalma gazdagon pótolja a szervezet elvesztett vízkészletét. Emellett magas cukor tartalma is van, mely energia pótlást nyújt, de enzim, vitamin készletei sem elhanyagolhatóak. A méregtelenítő és bőrápoló hatása mellett izomlazító, stresszoldó, fájdalomcsillapító. Immunerősítő hatása is ismert, de izületi, reumatikus panaszokra is jól alkalmazható. Jó gyulladáscsökkentő, és fejfájáscsökkentő.

 

Fej- és Arcmasszázs:

Az arcmasszázs célja többféle lehet. Elősegíthetjük általa a ráncok kisimulását, a vérellátás frissítését, az arcbőr rugalmasságának megőrzését. A masszázs természtesen a pszichénkre is hat, nyugalmat, frissességet eredményez. Egyszóval csodálatos élmény!

Ez a masszázs típus,az arc masszírozása különböző bőrregeneráló krémekkel, olajokkal, hiszen az arcnak is szüksége van kényeztetésre. Fontos a hölgyek számára a dekoltázs karbantartása, az arc rugalmasságának javítása. A masszázs ideje alatt ellazulva, kikapcsolódva relaxáló zenére pihenhet, 20- 30 perc alatt teljesen megújulhat.

Előnyei: Az arc, fej, nyak a hát és a váll izomfájdalmának enyhülése

 

1. A nyak és vállízületek mobilitásának növekedése.

2. A feszültségeredetű fejfájás csillapodása.

3. Energiaszint növekedése.

4. Stressz, idegesség, levertség és enyhe fokú depresszió oldódása.

5. Nagyobb kreativitás, tisztább gondolatok, jobb koncentráció.

6. Nyugalom, kiegyensúlyozottság, jó közérzet.

7. Pihentetőbb, firssítő alvás.

8. Mélyebb, lassabb légzés.

9. Erősebb immunrendszer

 

Relax-masszázs:

Mindennapi életünkben sok probléma akad, de néha egy kis kényeztetés segíthet, hogy elfelejtse a gondokat. Ebben szeretnénk segítséget nyújtani az alábbiakban.

 

Relaxáló hátmasszázs:

Amennyiben túlfeszültek az idegei, és csak kényeztető simogatásra vágyik, nem erős gyúrásra, akkor a relaxáló hátmasszázst ajánljuk. A lassú, simító mozdulatok jelentősen hozzájárulnak az izmok elernyedéséhez, az idegek megnyugtatásához. Kiváló a stressz feloldásához, a vérkeringés és a szövetek oxigénellátásanak javításához. A kezelés során használt speciális illóolajok és masszázskrémek tovább fokozzák a relaxációs hatást. A kezelés 30 percet vesz igénybe.

 

Relaxáló fej-, nyakmasszázs:

A fentiekhez nagyon hasonló technikát a fej és a nyak masszírozásánál is lehet alkalmazni. A gyengéd mozdulatok segítik a kikapcsolódást, ezáltal javítják az állóképességet. A fej-és a nyak masszírozásából álló kényeztetést azoknak ajánlom, akik gyakran küzdenek fejfájással, migrénnel, szédüléssel, szem fáradtsággal. Az elmerevedett nyak, és váll komoly gondokat okoz. A jellemzően a számítógép előtt kényelmetlen tartásban, rossz széken, feszülten végzett munka következtében, vagy hosszú vezetés után, lehúzott ablak mellett, illetve a légkondicionáló működése során szerzett fájdalmas izommerevedés kimasszírozása már az első alkalom után általában jó hatással van. Balesetek utáni stresszes izomgörcs kioldása sokat segíthet.A masszázs időtartama általában 20 perc.

 

Svédmasszázs:        

A svédmasszázst nevezik frissítő, izomlazító vagy épp revitalizáló masszázsnak is, hiszen a hatása egyértelmű: oldja a görcsöket és a feszültséget, csökkenti a stresszt, megnyugtatja és ellazítja a testet és a lelket egyaránt.

A svédmasszázs lehet részmasszázs vagy egész testre kiterjedő is.

Az utóbbi nem azt jelenti, hogy a test mindegy egyes részletére kiterjed, hiszen a svédmasszázs nélkülözi az érzékiséget, ezért az intim területeket elkerüli. A teljes testmasszázs azt jelenti, hogy az egyórás program során a masszőr végigdolgozza az összes olyan területet, ami terápiás céllal masszírozható, tehát benne van a háttmasszázs, a nyak-vállövi masszázs, a lumbogluteális masszázs, a karmasszázs, a lábmasszázs, az arcmasszázs, a mellkasmasszázs és a hasmasszázs.

A svédmasszázs szólhat e testtájékok egyikéről is, ebben az esetben beszélünk részmasszázsról.

A svédmasszázs elsősorban a sportolóké, nekik hetente két alkalom ajánlott, de természetesen rendszeresen igénybe veszik mások is, akik törődnek a testükkel, és az egészségükkel.

 

 

Talpmasszázs:          

Ezt a programot akkor végezzük, ha a páciensnek nincsen panasza, és mi sem találunk semmilyen nagyobb eltérést a zónákban. Ilyenkor az egész szervrendszert kezeljük a talpon. Fáradt lábainak javaslom a talp kényeztetését.

Talpunk az egyik legtöbbet használt testrészünk, ezért érdemes rá kellő figyelmet fordítani. A masszázs során a talp akupresszúrás pontjait stimuláljuk, melyek egész testünkre hatással vannak. A speciális gyógykrémek frissítő és gyógyító hatással vannak talpunkra. A kezelés 20, vagy 30 perces.

                                                                                                       

Lávaköves masszázs:

  A forró kövek gyógyító és jótékony hatását már az ókorban ismerték. A mai modern lávaköves masszázs ugyanezeken az alapokon nyugszik: a kézzel történő masszírozás helyett vulkáni üledékes kőzetű sima, lapos köveket használnak, melyeket felhevítve a test különböző akupresszúrás pontjaira helyeznek, átmasszírozzák velük a testet, vagy óvatosan az izmokba nyomnak, izmok mellett csúsztatnak. 
  A köveket, s a hátat vagy az éppen masszírozandó testrészeket gazdagon bekenik speciális olajjal, melyekhez illóolajat csepegtetvén különböző aromaterápiás hatások érhetőek el, a masszázs és a lávakövek jótékony hatásán felül.

A lávaköves masszázs élettani hatásai:

javítja a keringést
segít az izmok ellazításában
felmelegíti a testet
javítja a nyirokkeringést
gyorsítja az anyagcserét
enyhíti az izomfájdalmakat
segíti a méregtelenítés folyamatát
erősíti a kötőszöveteket
stresszoldó hatású
javítja a vese kiválasztását
feloldja az izommerevséget

Vagyis az összes olyan pozitív élettani hatással rendelkezik, mint az összes többi masszázsfajta, azonban a meleg kövek használata miatt felerősíti ezeket a hatásokat. Ellazít, pihentet, mentesít a mindennapi stressz alól és javítja közérzetünket, azonban bizonyos helyzetekben nem ajánlott: például szív-és érrendszeri megbetegedések esetén, magas vérnyomás esetén, a terhesség utolsó harmadában illetve menstruáció idején.

 

Tradícionális Thai masszázs

Tradicionális Thai masszázs                                                                                                   

Talán a legradikálisabb masszázsfajta. Bár jelenleg Thaiföldön vannak a legjobb iskolái és legnagyobb mesterei, ez a masszázsfajta Indiából származik. És bár az indiai masszázsokat már ismertettem, úgy gondoltam külön fejezetet szentelek ennek a technikának, egyrészt, mert népszerűsége dinamikusan dagad, másrészt gyógyító hatása és technikája révén különleges masszázsnak számít.

Jivaka Kumar Bhacca 2500 évvel ezelőtt élt indiai orvos volt e tudomány alapítója, Buddha kortársa és jóbarátja. Az akkori király Bimbisara személyes orvosa, és a mai napig is nagy tiszteletnek örvend hazájában. Szobrához virágokat, ételt és füstölőket visznek, lábánál mantrákat mormolnak. Thaiföldre i.e. 3.- 4. században érkezhetett a tanítás, és ekkor alapították meg az első ajurvéda kórházat és iskolát is Chiang Mai-ban, melynek része volt a thai masszázs tudománya is. A tudást évszázadok alatt megőrizték és fejlesztették, a viharos történelem háborúi azonban sokszor megsemmisítették azokat az iratokat, melyekre lejegyezték a legfontosabb tudnivalókat e tudományról. III. Rama kiárly az 1800-as években volt az, aki összegyűjtötte a még megmaradt iratokat és Wat-Po falába vésette. Neki köszönhető, hogy megmaradt az energiavonalakat ábrázoló 60 ábra, a speciáis energiapontok, ahol a mai napig is megtekinthető. Lefordították a mai thai nyelvre a masszázsterápiákat, és a kórtüneteket és betegségeket is melyekre alkalmazhatóak. Az eredményeket neves kutatók és szakemberek is áttanulmányozták, és megállapították, hogy a leírások pontosak, az energetikai rendszerek ismerete hibátlan. A thai kormány 1997 óta támogatja a thai masszázs újraélesztését és terjesztését.

A masszázst földön végzik, melynek filozófiai oka, hogy a masszőrnek és a vendégnek egy szinten kell lennie, de a masszázst is megkönnyíti, mert a masszőr a testsúlyát használhatja az a fogások kivitelezéséhez, nem az izomerejét. Száraz masszázs, vagyis ruhában történik. A thai masszázs a 10 fő láthatatlan energiavonal elméletén alapszik. Ezen a 10 energiavonalon találhatóak azok az akupresszúrás pontok melyeket stimulálva kezelhetünk betegségeket, oldhatunk fel energiablokkokat, hogy újra akadálytalan legyen az energiaáramlás. Ezek az energiavezetékek megegyeznek a kínai meridián vonalakkal.

A thai masszázs gyakorlati lényege az izületek, izmok túlmozgatása, nyújtása és feszítése, csavarása, a görcsök és gátak feloldása, nem az izmok megdolgozása, mint a nyugati masszázsoknál. Az akupresszúrás pontok nyomása végig az egész testen egy sajátos koreográfia szerint. A masszőr nemcsak tenyérrel és ujjheggyel dolgozik, hanem térddel, talppal, könyökkel is, de az is előfordul, hogy a masszázst végző 40-50 kg súlyú hölgyek egész testükkel a páciensre nehezednek. A jónéhány nyújtó jógapózt is alkalmazó masszázs tulajdonképpen egy passzív tornagyakorlatként is felfogható, vagy akár „passzív hatha jógá”-nak is nevezhető. A „lusták jógájának” is szokták hívni.

Gyógyító hatása felülmúlja a nyugati orvoslás eredményeit az asztma, székrekedés, vállmerevedés, szívinfarktus utáni helyreállítás terén, agyvérzés után, de még lehetne sorolni.

A thai masszázsról elmondható, hogy számos más gyógyító technikát ötvöz sikeresen, egy kezelés után az ember úgy érzi, mintha az újjászületés előtt állna.

 

Ayurvedikus indiai masszázs

 

 

Ha ősi tudományokról van szó, India messze túlszárnyalja minden más kultúra szellemi kincseit. Legyen szó az élet tudományáról, önmegvalósításról vagy egészségről. Az Indiai egészségtudomány az itthon egyre többet hallott egzotikus hangzatú Ayurvéda. Már időszámításunk előtti 7. században pontosan kidolgozott elméletük volt a betegségek kezeléséről, fiziológiáról, masszázsról, étrendről és természetes gyógyszerekről, és ezek kombinált használatáról. I. e. 1800-ban már illatos füvekkel és olajokkal történő masszázzsal gyógyítottak betegségek. Ez csak sejteti, hogy az indiai tudományban hány ezer éves hagyománya van az ayurvedikus masszázsnak.

 

Ez a valóban működő gyógyító rendszer, most újra reneszánszát éli, Indiában több mint 500 millió ember számára nyújt orvosi segítséget. Az ayurvedikus gyógyítás Indiában államilag támogatott, egyetemeken oktatják, a kórházakban külön kórtermeket tartanak fenn ayurvedikus módon kezelt betegek részére.

Az ayurveda szó szanszkrit szóból származik ayur – élet, veda – tudás, vagyis az élet tudománya.

Érdekes, hogy a babamasszázs is Indiából származik, ahol az anyák önkéntelenül is alkalmazzák ezt az intim, csak anya és gyermeke között kialakítható bensőséges fizikai kapcsolatot.

Az indiai masszázsról általában annyit lehet elmondani, hogy illóolaj központú, vagyis a vivőanyagnak kiemelten fontos szerepe van. A végtagok testtől távolabbi része felé dolgoznak, a véráram útjával megegyezően. A meridiánokra nyomást gyakorolnak, lassan haladnak. Erőteljes simítások jellemzik, melyek a keringés irányában haladnak, és a hangsúlytalan éppen csak érintőleges simítás az ellentétes irányba, mellyel a „rontó energiák levétele” történik. Enyhe ütögetés, dörzsölés és összenyomó mozdulatok jellemzik. Az illóolajok a bőrön keresztül felszívódva fejtik ki gyógyító, frissítő, fiatalító hatásukat. A masszázs közbeni meditáció és mély relaxáció Indiában a kezelés része.

Az ayurvedikus masszázsban elengedhetetlen az emberekben oly mélyen élő spiritualitás. A masszázs célja, az életet irányító öt elem egyensúlyának megteremtése a testben. Disszharmónia esetén a prána – a láthatatlan életerő – áramlása megreked. Ezt légzés terápiával és megfelelő étrenddel is lehet javítani. Az ayurveda szerint 107 marma van az emberi testben. A thai masszázshoz, a shiatsuhoz (és a tudományos európai masszázsokhoz) hasonlóan úgy tartják, hogy ezen pontok körkörös masszírozás révén stimulálhatóak, és így hatni tudnak a belső szervek működésére.

Az ayurvedikus masszázsnak rengeteg változata ismert. Az abhyanga egész testes masszázs, a shiroabhyanga csak a fejen dolgozik, a karnapurána a fül aprólékos masszázsa, Nasya a nyak és vállöv átdolgozása, padhyanga a láb masszázsa. És még lehetne sorolni. Azonban nagyon lényeges, hogy bár az ayurvedikus masszázs önmagában is gyógyító hatású, ha azt szakavatott masszőr végzi, de igazán eredményes gyógyulást csak a többi ayurvédikus gyógymóddal együtt lehet elérni.

 

A kezelés során a masszőr foglalkozik a váll, a hát felső része, a karok, az arc, a dekoltázs és a hajas fejbőr masszázsával. Stimulálja a vérkeringést, táplálja a hajat és a fejbőrt is. A léleknek, a testnek egyformán fontos, hogy jólessen a kezelés.

 

AZ INDIAI CSODA JÓTÉKONY HATÁSAI:

 •    Kitűnő stressz-, és feszültségoldó
 •    Élénkíti a vérkeringést
 •    Erősíti az immunrendszert
 •    Ellazítja s görcsös és fájó izmokat
 •    Megnyugtat
 •    Eltávolítja a szennyező anyagokat a sejtekből, és friss oxigént juttat a sejtekbe
 •    Hatásosan kezeli a fejfájást, migrént és az álmatlanságot

A kezelésnek semmilyen mellékhatása nincs: igény és hajkorona szerint olajjal és olaj nélkül is alkalmazható!

Az indiai fejmasszázs nem diagnosztizál, nem gyógyít, DE ELŐSEGÍTI A JÓ EGÉSZSÉGHEZ ÉS A BETEGSÉGEK ELKERÜLÉSÉHEZ SZÜKSÉGES  mentális és élettani feltételek kialakulását.

 

 Az indiai fejmasszázst nemcsak a fejen végezzük, mint azt a neve sugallja, hanem az arcon, a vállon, a háton és a karokon is. Ezek mind olyan területek, ahol a rossz testtartás, felgyülemlett érzelmi stressz, vagy a számítógép előtt eltöltött hosszú órák miatt feszültség halmozódhat fel. A masszázs számos különböző mozdulata segít ellazítani a megfeszült, fájó izmokat, enyhíti az izommerevséget, serkenti a vérkeringést, gyorsítja a lerakódott méreganyagok kiválasztását, s ilyen módon csillapítja a fejfájást és a szem megerőltetését, valamint növeli az ízületek mozgékonyságát. Hozzásegít továbbá a mélyebb légzéshez, ami fokozza a friss oxigénnel teli vér áramlását az agyba, s ez által letisztultabb gondolkodást, erőteljesebb koncentrációt és jobb emlékezőképességet tesz lehetővé.

 

 

 


Az indiai fejmasszázs rendszeres alkalmazása egészségesebbé teszi a hajat és a bőrt, s így fiatalosabb, üdébb és vonzóbb személyiséget varázsol belőlünk. A megélénkült vér- és nyirokkeringés gondoskodik a haj és bőr sejtjeinek friss oxigénnel és tápanyaggal való ellátásáról. Elősegíti, hogy a mérgező anyagok minél hamarabb távozzanak testünkből, biztosítva ezáltal szervezetünk egészséges fejlődését és működését.

Hasmasszázs     

 

 

A hasmasszázs hatása a belső szervekre, az emésztőrendszerre

Hasunk minden része rendkívül érzékeny, s éppen ezért nagyon jó hatással van rá a masszázs. A gyomor- és bélrendszer rendellenességeit igen gyakran a helytelen táplálkozás, a kapkodó evés, a mozgáshiányos életmód , a stressz, vagy különféle pszichés problémák idézik elő. Rendkívül fontos tehát a panaszok okainak  minnél alaposabb feltárása, a tünetek kezelése, megszüntetése.

Az emésztőrendszer nem megfelelő működése kellemetlen tüneteket okoz, gyakran betegségek kialakulásához vezet. A hasmasszázs valóságos csodát művel a bélrendszerrel. A teljes emésztőrendszer működését képes normalizálni. Jó hatással van gyomorra, a vastag és vékonybélre, májra, a hasnyálmirigyre, az epehólyagra, valamint a belső nemi szervekre is.

A hasmasszázs egyéb pozitív hatásai

A has masszírozása feszültségoldó, harmonizáló hatása az általános közérzetünket is javítja. Hatékonyan enyhíti a menstruációs görcsöket is. Mivel hatással van a has izmainak és egyéb szöveteinek működésére, a testsúlycsökkentésre, karcsúsításra is alkalmas.

Mikor ajánlott a hasmasszázs?

A hasmasszázs egy olyan gyengéd masszázstechnika, mely segít az alábbi tünetek esetén:

 • szorongás, zaklatottság,                            
 • gyomoridegesség,                                        
 • étvágytalanság,
 • emésztési zavarok, (például székrekedés, teltségérzet, felfúvódás, gyomorrontás, gyomortáji nyomásérzet),
 • menstruációs fájdalmak.

A hasmasszázs kezelés menete

A hasmasszázst a terapeuta jellemzően masszázsasztalon végzi. A kezelés során a beteg a hátán fekszik, miközben a masszőr kezével, ujjaival puha mozdulatokat végezve és enyhe nyomást gyakorol a hasfalra. A masszázs hatékonyságát fokozza, ha a kezelés közben a paciens mély hasi légzést végez.

 

Mi az ayurvédikus masszázs ?

Az Ayurvédikus masszázsok több ezer éve ismeretesek szerte Indiában.
Kiváló lehetőség, hogy a modern élet okozta stresszt csökkentsük általa.
Az ayurvédikus masszázsok feszültségoldóak. Jót tesznek öregedés ellen és segítséget nyújtanak abban, hogy a szervezetünk minél egészségesebb legyen. Az ayurvédikus masszázs nem más, mint egy olyan - Indiából származó - az embert holisztikus gondolkodásmóddal kezelő masszázsterápia, mely az ősi Ayurvédikus tanításokból töltekezik. Lényege, hogy a masszázsra érkező vendég személyiségtípusának megállapításával (egy rövid beszélgetés segítségével) a számára megfelelő kezelésben részesüljön. Az Ayurvéda alaptétele ugyanis, hogy minden ember más, így mindenki egyedi törődést igényel. A masszázskezelések során a személyreszabottságot az egyedi olajhasználat biztosítja, hiszen a természet ízeinek gyógyító ereje nyugtatja, hűti, vagy éppen felfrissíti a vendéget egyéni igényeinek és aktuális állapotának megfelelően.

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

Asztali nézet